Mijn naam is Tamara. Getrouwd met Mike. Wij hebben elkaar 21 jaar geleden ontmoet op uitzending in Bosnië. Samen de leukste zoon gemaakt. Met hond Harrie en poes Loulou (en nee, die 2 gaan nog niet samen) woon ik in Eindhoven. Eerlijk? Eigenlijk verlang ik naar een soort boerderijtje waar het een zoete inval is en kippen, geiten en een verdwaalde koe rondlopen.

Als vitaliteit pleiter ben ik tevens chef snoep en niet vies van friet. Koop mijn kleding op Vinted omdat er al teveel van is. Lukt het me steeds beter te consuminderen. Heb een hekel aan plastic. Hou van Italië. Van zon. Films en series. Drop. Witte Tony Chocolonely. Kaneelstokjes; die foute gesuikerde en gedroogd in de thee. Niet alleen van luisteren maar ook van kletsen. En sporten (oké, houden van is een groot woord maar het helpt).

Wat ik het liefst doe is bewustwording creëren in thema’s gericht op leefstijl, vitaliteit en loopbaan.
Oftewel: kletsen over hoe je gezond ouder wordt en het leven (nog) leuker kan.

Impact maken
Mensen raken

Mijn bouwstenen liggen als Verbindelaar bij de Koninklijke Marine waar ik in 1996 als 16-jarige mijn loopbaan startte. Een mooie tijd waarin ik veel van de wereld heb gezien en uren over kan vertellen. In de jaren erna was ik zoekende naar mijn werkgeluk. Wat soms zorgde voor boosheid en frustratie. En omdat mijn jeugd niet altijd even gezellig was en ik vanaf jonge leeftijd altijd “aan” stond heeft dit uiteindelijk geleid tot het moment waarop ik in 2010 zei: “ik kan niet meer, volgens mij heb ik hulp nodig”. Paniekaanvallen, hyperventilatie, slaapproblemen en angsten volgden. 3 jaar was het vaker een shitshow dan een polonaise.

In 2015 begon ik met thuis sporten. Ik deed zelfstudie over mens en bewegen. Maakte beweegschema’s voor degene die dat wilde. Daarmee kwam er ook een verandering in eetpatroon.

Het is écht zo; als je eenmaal bezig bent, maak je haast vanzelf de ene na de andere gezonde keuze.

Verdiepen in leefstijl en vitaliteit doe ik graag. Ik heb allerlei voedingspatronen geprobeerd, hierin ook uitglijders gemaakt. Zoals koolhydraatvrij eten. En er later achter komen dat dit een belangrijke bouwstof is. Was ook 3 jaar vegan. Om er later achter te komen dat, ondanks wat mainstream ons wijsmaakt, je niet zonder dierlijke eiwitten en vetten kan. Echt niet!

Mijn loopbaan was net zo’n zoektocht. In 2018 volgde loopbaan coaching. Er werden zaadjes geplant.

Ik deed verzuimbegeleiding en zag patronen hierin. Mijn gevoel werd steeds sterker: Dit móet anders! Tijd om te oogsten.

In 2021 werd ik bevoegd Integraal Leeftstijl- en Vitaliteitscoach. In 2023 Orthomoleculair Therapeut. Ik zou meer opleidingen kunnen doen maar hou het bij wetenschappelijke stukken, om bij te blijven. Want op een gegeven moment mag je ook zeker genoeg van jezelf zijn om te zeggen: ik weet kei veel van gezond ouder worden en hoe het leven (nog) leuker kan.

Ik ga iets met je delen. Ik krijg enigszins jeuk van mensen die deze geleerde adviezen op iedereen toepassen. Ook al zijn zij super slim. In deze studies gaat het in de basis om 3 voedingspatronen. Als mens zijn we gelijk, hetzelfde, maar iedereen heeft toch weer net een puzzelstukje anders liggen. Wat voor de één werkt kan voor de ander de gifbeker zijn. Dus ja, één van deze 3 voedingspatronen kan helpend zijn. En toch ook weer niet. Ik kwam hierachter toen ik zelf langdurig ziek werd in 2022. Ja, wat een grap hè?! Zelf volgens het “Vitaliteitsboekje” leven en dan langdurig ziek worden. Heeft ook even geduurd voordat ik deze accepteerde hoor. En het heeft me ook geholpen. Het was achteraf zelfs een cadeautje. Het liet me studie doen in andere leefstijlen, zoals de Oosterse en Ayurveda. De diepte in gaan in mijn onbewust en onverwerkte emoties. En vooral de weg vinden naar wie ik in essentie hoor te zijn. Zonder opgelegde druk van de maatschappij én die van mezelf.

Ik zal dan ook niet meer tegen iemand zeggen dat ie volkoren moet eten, rauwe groenten en fruit. Omdat dit dingen zijn waar ik zelf niet tegen kan, blijkbaar. Ik zal niet meer aan iemand met een ziektebeeld zomaar voedingsadvies geven. Iemand heeft eerst een emotionele verkenning ín de kern en daarna kun je met voeding experimenteren.

Uiteindelijk gaat het erom dat jij jouw waarheid hierin vindt.

Vraag een personal trainer hoe vaak je moet eten en die zegt 6 keer per dag. Vraag een leefstijlcoach hoe vaak je moet eten en die zegt 3 keer per dag. Voor allebei een waarheid. Mijn waarheid is en blijft in ontwikkeling. Een mooie mix van Westerse, Oosterse en oertijd leefstijl. Dat is mijn stijl.

In werk ben ik net zo. Was ik eerst enthousiast coach, ben ik er tijdens mijn ziek zijn achter gekomen dat ik helemaal niet de persoon wil zijn die licht schijnt in iemands donkere periode.

Welke functie ik mezelf toebedeel is onduidelijk. Ik kom graag kletsen over hoe je gezond ouder wordt en het leven (nog) leuker kan!

ViTamara

Vita is Latijns voor leven. De afkorting van vitaal. Wat betekent energie en levenslust/levendig. Tamara is mijn naam. In het Surinaams betekent dit Morgen. Je mag morgen beginnen met gezond ouder worden. In het Hebreeuws betekent het Palmboom. Krijg je toch een instant vakantiegevoel van?!

Dat poppetje, achter de T, is het dubbelbenig Ankh teken. Komt uit het oude Egypte en werd gebruikt als doorgever van zonnestralen. Geeft energie en rust. Wordt gezien als sleutel voor bewust leven. Daarbij lijkt het op een T. En op een mens. Ofwel: één geheel