Wat je wil weten over zon
Ik merk dat er met name mensen zijn die of teveel in de zon zijn of de zon uit de weg gaan, want daar krijg je kanker van. In dit artikel lees je over zon, hormonen, huidkanker, zonnebrillen, zonnebrand en waarom de zon een gratis medicijn is.
Zodra de zon schijnt zetten we gelijk een zonnebril op. Beter is om deze af te laten (behalve als je deelneemt aan het verkeer, dan is ie handig). De zon zorgt voor aanmaak van vitamine D. Om dit op te nemen zijn je ogen nodig om een signaal naar je hersenen te sturen: hallo fabriekje, laat huid vitamine D aanmaken. Als je je zonnebril op hebt dan denken je hersenen dat het schemert en dit remt de aanmaak van vitamine D. Daarnaast maak je geen melanine aan. En dit stofje zorgt er juist voor dat je huid donker wordt en niet verbrand. Belangrijk dus.
Vitamine D is goed voor je weerstand en immuunsysteem, spieren, botten en tanden. Tekort hieraan kan zelfs bijdragen aan (chronische) ziektebeelden. Ook is vitamine D nodig om gelukshormoon serotonine aan te maken. Serotonine wordt ’s avonds omgezet in slaaphormoon melatonine. Melatonine zorgt voor jouw fijne nachtrust. Dit maakt meer uitgerust, geeft een blij gevoel en verlaagt stress. Zon = gratis medicijn. Als je jong bent maak je gemakkelijker vitamine D aan. Hoe ouder we worden en ook hoe donkerder de huid, des te langzamer deze aanmaak. (Waarom breken ouderen makkelijker botten?).
Niet alleen de zonnebril remt de aanmaak van vitamine D. Het smeren van zonnebrandcrème zorgt ervoor dat er géén vitamine D wordt aangemaakt. Smeer je huid daarom niet in. Uh, nee, ik heb geen zonnesteek. Maar Tamaar, jij hebt zelfs rood haar en zo’n witte huid!?! Yep!
Bouw zonuren op! Dat doe je dus niet alleen in die 3 weken aan de Spaanse Costa. Het opbouwen van zonuren begint in het voorjaar, in de ochtend en avond. In de zomer kan de zon te sterk zijn tussen 12.00 uur en 15.00 uur.
Ik weet dat de zon in verband wordt gebracht met huidkanker maar ik ga je toch iets geks vertellen:
Wist jij dat het risico op dood gaan door een tekort aan vitamine D 15 keer groter is dan het risico om te sterven aan huidkanker?
Lees nog maar eens.
In de jaren 30 was de kans op huidkanker 1 op 1.500 terwijl we toen meer buiten kwamen en geen beschermingsfactor smeerden. Nu is de kans op huidkanker 1 op 5. Terwijl we juist minder in de zon komen en meer zonnebrandcrème smeren.
In zonnebrandcrème zitten chemische stoffen die huidkanker kunnen veroorzaken. Dat vertellen ze er niet bij. Sterker nog; er wordt vertelt dat deze crème beschermt tegen kanker. Koekoek! Behalve dat de chemische stoffen in zonnebrandcrème allerlei ziekten veroorzaken, verstoort dit ook de signalen die je lijf op natuurlijke wijze aangeeft om uit de zon te gaan. Ons lichaam is een mooi zelfregulerend systeem.
Wil je jezelf toch insmeren? Kijk goed naar de ingrediënten en wat voor stoffen je op de huid smeert. Wat je op de huid smeert gaat je lijf in. Er zijn een heleboel organen en cellen druk bezig dit op te ruimen.
Waar je misschien niet direct aan denkt is dat chemische troep uit zonnebrand ook in de natuur terecht komt. Dan heb ik het niet alleen over de plastic verpakkingen. Ieder jaar komt meer dan 14.000 ton zonnebrandcrème in zee terecht en zorgt dat onder andere koraal wordt aangetast.
Nog een feit. De huid bescherm je van binnenuit. Snel verbranden komt niet alleen door verkeerd zon gebruik. Ook teveel suikerinname, zaad oliën zoals zonnebloemolie én een tekort aan vitamine C en vitamine E. Deze vitaminen zorgen voor de kwaliteit van onze huid. Huid en haar krijgen als laatst voedingstoffen. Goede voeding, wellicht aangevuld met suppletie, dragen bij aan een gezonde huid.
Laatste feit over huidkanker: een melanoom komt vaker voor op plaatsen die niet in de zon komen.
Sowieso is buiten zijn en buiten bewegen goed voor je. Behalve gelukshormoon serotonine komen endorfine en dopamine vrij. En deze 3 zorgen voor meer energie, een groter geluksgevoel en positieve gedachten. Hierdoor ervaar jij minder stress. Nogmaals; zon = gratis medicijn.
De warmte van de zon doet ons goed en je laadt letterlijk op door deze warmte. Dus ben je een beetje lamlendig? Hup, de zon in!
Maar Tamaar, ik word juist zo moe van een dag in de zon. Snap ik. Daarom zonuren opbouwen! En voor de omzetting van vitamine D is magnesium nodig. Deze omzetting kost je lijf energie en zorgt voor een tekort aan magnesium. Aan te raden is om extra magnesium in te nemen, iets waar we snel een tekort aan hebben.
De zon staat symbool voor zelfvertrouwen, levenskracht, geluk, plezier, vertrouwen en succes.
Over zonlicht worden we verkeerd geïnformeerd. Ik denk omdat er geen verdienmodel op zit.
De zon is niet de boosdoener.
Dat ben jij!
Als je er te lang in ligt, ingesmeerd met chemische troep.
Ik wens je een heerlijke zomer.
Houdoe hè!