Wat je wil weten over voeding
De meest gestelde vragen aan mij gaan over eten.
“Tamaar, wat kan nog wel? Het lijkt wel of je overal kanker van krijgt”.
Kanker is niet zo vreemd aangezien er jaarlijks zo’n 8 miljard liter pesticiden over de aarde wordt gesproeid. Hebben we nog EMF straling, geluid- licht- en luchtvervuiling. Suiker(-vervangers) en plantaardige oliën die aan heel veel eten worden toegevoegd. Dat waarmee je doucht, haren wast, gezicht en lijf insmeert, deo, make-up, haarlak, alles uit een plastic verpakking vol met troep belast ook jouw hormoonhuishouding en gezondheid. Oh, en dan was er nog (chronische) stress.
Voor wat luchtigheid: laten we niet vergeten dat we tegenwoordig ontiegelijk oud worden. Een holbewoner werd met een beetje mazzel hooguit 50 jaar. De mensachtige bestaat zo’n 4 miljoen jaar. De mens evolueert maar 0,5% per 1 miljoen jaar. Dus in feite zijn we allemaal nog holbewoners. Alleen met meer van bovengenoemde rotzooi en tóch worden we heel veel ouder. Dus. Zo erg is het allemaal niet, toch?
Wat kan nog wel? Die vraag is niet simpel te beantwoorden. Omdat we allemaal nou eenmaal net iets anders zijn, net iets anders reageren op eten. Wat voor de één werkt kan voor de ander averechts werken.
Ik neem mezelf als voorbeeld. Als ik precies zou volgen wat de leefstijl en orthomoleculaire theorie vertellen, dan zou mijn darmwand chronisch ontstoken zijn. Fruit en rauwe groenten, bijvoorbeeld, dat gaat niet goed in m’n lijf. Terwijl dit wel kei gezond is.
Ik krijg ook vaak vragen over welk dieet wel werkt. Moet je niet bij mij zijn. Ik geloof niet in diëten. Leuk voor even maar punt 1 is het niet levenslang vol te houden en punt 2 zorgen de meeste dieetvormen voor een tekort aan bepaalde voedingstoffen die je wél keihard nodig hebt.
Ik deed het weleens hoor, diëten. Een tijd waren koolhydraten uit de mode. Dus stopte ik daarmee. Na een paar maanden had ik enorme haaruitval, moe, chagrijnig. Snapte er niets van. Herkenbaar? Laat een essentiële bouwstof; als koolhydraten weg, en je wordt langzaamaan ziek.
Na het zien van die Netflix docu’s was ik bijna 3 jaar vegan. 3 keer raden wie rijk is geworden van die docu’s… Ik ga hierover nog iets zeggen en dit zal zeker geen populaire mening zijn. Ik vind veganisme de grootste scam van deze tijd. Artificiële fabrieksgemaakte voeding is goed en wat de boer verkoopt is slecht. Schei toch uit.
Hoe je het ook went of keert; dierlijke vetten en eiwitten heb je nodig en die haal je niet uit plantaardige / fabrieksgemaakte voeding. Echt niet. Wil je zowel aan je gezondheid als aan duurzaamheid werken eet dan biologisch, grasgevoerd, lokaal en met de seizoenen mee.
Ik wil mijn excuses aanbieden omdat ik zo’n schreeuwlelijke vegan was. Sorry hiervoor.
Ook sorry dat ik zilvervliesrijst en volkoren pasta heb geadviseerd. Is namelijk volgens het boekje. Little did I know. Ik ga beter op witte rijst. Hoe zit dat met jouw darmflora? Probeer eens uit wat voor jou beter werkt.
Nog een sorry. Dat ik Intermittent fasting heb geadviseerd. Deed ikzelf ook, jaren. Je eten zoveel uur uitstellen is goed maar teveel uur zorgt voor een stressreactie in je lijf. En stress hebben wij Westerlingen echt al genoeg. Intermittent fasten doe je al iedere dag. Als het goed is heb je je laatste maaltijd rond 18.00 uur gegeten en break je je fast (breakfast) rond 09.00 uur in de ochtend, nadat je hebt bewogen. Dan heb je dus al genoeg uur niet gegeten. Maar hé, als het voor jou werkt, helemaal prima.
Ik geloof dus niet zo in diëten.
Ik geloof er wel in dat een voor jou passend voedingspatroon en leefstijl werkt. En dat het een mooie bijkomstigheid is dat je dan afvalt. Je gaat sowieso lekkerder in je vel zitten, wordt fitter en vrolijker. Omdat je geen troep meer eet. Suikers en suikervervangers zoveel mogelijk vermijdt en light eindelijk links laat liggen. Dat je gaat voeden in plaats van vullen. Met koolhydraten, eiwitten en vetten. Uit eerlijke producten, zonder ingrediëntenlijst. Voeding heeft namelijk geen ingrediënten, voeding is het ingrediënt.
Welke tips gelden voor (bijna) iedereen?
1. Vermijd plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, margarine/halvarine/bakenbraad. Plantaardig klinkt gezond maar is regelrechte gif. Bak in Kokosolie of Ghee. Extra vierge olijfolie kan worden gebruikt wanneer je eten op je bord ligt, maar wel degene waarvan je weet waar het vandaan komt (omdat er veel gesjoemeld wordt) en alleen uit een donkere glazen fles die geen zonlicht heeft gezien (anders heb je nog té bewerkte olie en niet de voordelen ervan). Op brood smeer je roomboter.
2. Waar veel darmen niet zo goed op gaan is varkensvlees. Last van dunne poep en slijm in de keel? Laat het eens staan.
3. Drink je graag melk? Haal dan rauwe melk bij de boer. Smaakt veel romige en voller en doordat het niet een heel bereidingsproces heeft ondergaan heeft het ook nog al zijn mooie, goede voedingsstoffen. Lactose intolerant? Probeer rauwe melk. Hier zit namelijk nog wel de tegenhanger lactase in.
4. Eet je gezond en heb je nog darmklachten of huidklachten? Probeer eens gekookte of gebakken groenten in plaats van rauwe groenten.
5. Vermijd suiker, suikervervangers en light producten. Hallo, aspartaam klinkt toch gewoon al giftig?!
6. Vermijd pakjes en zakjes, kant en klaar, dat soort shit.
7. Zo’n beetje alles uit de supermarkt/drogisterij is ongezond. Leuker kan ik het niet maken. Zelfs vitaminepillen hiervandaan adviseer ik niet.
8. Koop eten bij biologische boer/bakker/slager. Want ja, rood vlees is goed maar let wel even op dat dit grasgevoerd rund is, dat vrij in de wei liep. Vlees in de supermarkt is graangevoerd = slecht voor je lijf.
9. Probeer eens warm ontbijt. Met name in de ochtend warm eten is goed voor je lijf. Je milt = verbrandingsoven, zal je dankbaar zijn.
10. Eet goede gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten. Dit zijn dé bouwstoffen van je lijf.
11. In de ochtend een schepje Keltisch zeezout bij je glas water zorgt voor benodigde elektrolyten.
12. Drink je water? Omdat water uit onze kraan redelijk is; koop een waterfilter met mineraalstenen. Dan ben je echt goed bezig.
13. Wil je losgaan met snoep, koek, chips, alcohol? Doe dat met mate, in het weekend bijvoorbeeld. Geniet ervan. Zonder schuldgevoel.
14. Zoals je van één gezonde maaltijd niet afvalt, wordt je ook niet dik van één slechte maaltijd.
15. Voed je lijf in plaats het te vullen. Hierdoor zul je langer verzadigd blijven en zijn tussendoortjes niet meer nodig.
16. Echte voeding heeft geen ingrediënten, echte voeding ís het ingrediënt.
17. Alcohol, roken, vapen (who the fuck heeft dit bedacht?!) is niet gezond. Stop ermee.
18. In plaats van jezelf ongezonde dingen te verbieden, voeg iets gezonds toe. Dan gaat dat balletje vanzelf de goede kant op rollen.
19. Met alleen voeding kom je er niet. Heb je stress, iets wat zo’n beetje iedereen heeft, dan dien je ook dit aan te pakken. Niet helemaal lekker in je velletje? Slaap je weinig? Ligt je tong niet rustig tegen je gehemelte of adem je door je mond? Ook van invloed op je gezondheid. En dus je darmflora.
20. Iedereen heeft een mening over eten. Ik leg je hieronder uit wat de mijne en wetenschappelijk onderbouwde mening is *. Een personal trainer zal je wellicht adviseren om 6 maaltijden per dag te eten, ook wetenschappelijk onderbouwd. Een leefstijlcoach zegt 3, allemaal wetenschappelijk onderbouwd. Wat zeg jij? Luister naar wat je lijf te vertellen heeft. Volg je eigen gevoel. Niet die van een ander. Ook niet die van mij!
*Eten kost je lijf energie. Eten is een ontstekingsproces. Je immuunsysteem gaat aan als je eet. Verkeerde voeding en/of vaak eten zorgt voor meer schommelingen in je bloedsuikerspiegel en daarmee aanmaak van insuline, wat zorgt voor vetopslag én de leptine productie stijgt, met als gevolg leptine resistent. Deze resistentie zorgt ervoor dat je blijft eten; vaak verkeerde voeding. Gevolg is nog meer bloedsuikerschommelingen en insulineaanmaak = na een tijd insulineresistent = uiteindelijk diabetes type 2.
Maximaal 3 maaltijden per dag zorgt voor meer rust in je lijf en spaarzamere omgang met jouw energie.
In de bonus, extra tips voor een goede spijsvertering:
– eet pas als je 20 min tijd hebt om te eten, ontspannen zonder afleiding
– eet zo gezond en onbewerkt mogelijk (biologisch)
– eet bewust en kauw goed (veel vaker dan je nu doet)
– voldoende (warm) water/thee (niet tijdens de maaltijd, minimaal 30 minuten ervoor en uurtje erna)
– beweeg. Spijsvertering is een spier dus die wil ook bewegen
– volg je bioritme (circadiaans ritme) = overdag is etenstijd
– ga poepen als je moet!
– eet en drink niet de hele dag
– laat minimaal 3 uur tussen de maaltijden, tussendoortjes cluster je aan je ontbijt, lunch en/of avondeten
– eet per maaltijd zoveel mogelijk verschillende kleuren
De beste medicijnen zijn gratis:
– neusademhaling
– slaap
– je circadiaans ritme volgen
– zonlicht, vooral in de ochtend
– beweeg (nuchter in de ochtend)
– met je blote voeten in het gras
– knuffelen
– lachen
– nietsdoen
– in verbinding zijn met jezelf en anderen
Laatste tip: maak van gezonde voeding niet je levenswerk.
De toekomst is het verleden.
Houdoe hè!