Wat je wil weten over koffie / cafeïne

Is koffie of cafeïne nou wel of niet goed?!

Cafeïne zit niet alleen in koffie. Ook in thee (groen, wit, zwart), cola, energiedrankjes, chocolade(melk) en sommige voedingssupplementen.

Koffie is niet alleen goed of slecht. Het heeft wel degelijk voordelen. Daar kom ik zo op.

Allereerst de nadelen van koffie 

  • Zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
    Door koffie (en suiker) krijg je eerst piek – daarna dip = minder wilskracht = weer zin in piek. Een piek is zelfs 1,5 uur slecht voor je geheugen. Dit komt omdat het lijf bezig is met verteren en bloedtoevoer geeft voorrang aan maag en darmen, dan pas aan je hersenen.

Bloedsuikerspiegel hoog = energie piek
Bloedsuikerspiegel laag = energie dip
Bloedsuikerspiegel normaal = energie goed

Koffie stimuleert dus de aanmaak van insuline en werkt daarmee ontstekingsbevorderend. Door schommelingen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen heb je minder ontstekingsprocessen en minder/geen trek in zoet of koffie.

  • Is een vitamine rover. Koffie belemmert onder andere de opname van vitamine C. En deze vitamine neemt juist ijzer goed op in het lichaam. Dus indirect is koffie een belemmerende factor voor de opname van ijzer.
  • Geeft ook een negatieve reactie bij de opname van mineralen: calcium, kalium en magnesium en bevordert daardoor botontkalking en de verzuring van het lichaam en vergroot daarmee het risico op reuma(tische klachten).
  • Heeft een negatieve werking bij medicijngebruik.
  • Zorgt voor stijging van je bloeddruk.
  • Bevordert stress en spanningen in je lijf. Daarmee hormonen als cortisol en adrenaline.
  • Geeft juist geen energie maar put op den duur juist je reserves uit en verzwakt je bijnieren, die weer essentieel zijn voor de strijd tegen stress. En ben je meer vatbaar voor burn-out. Ervaar je stress? Geen koffie drinken. 
  • Vrouwen die meer dan 1,5 kop koffie (5 gram) drinken per dag hebben bijna 2 keer meer kans om onvruchtbaar te worden.
  • Zorgt voor branderige ogen, hoofdpijn en vermoeidheid.
  • Reduceert de aanmaak van inositol = vitamineachtige stof die een rol speelt bij vetstofwisseling.
  • Heeft invloed op je slaapkwaliteit.
  • Is zwaar voor je maag en darmen.
  • Is verslavend.

Cafeïne is ook niet bevorderlijk als je al last hebt van:

– hartkloppingen
– angstaanvallen
– agressiviteit
– slaapproblemen
– maagklachten

Ben je iemand die de hele dag koffie drinkt, zelfs vlak voor het slapen en geen moeite hebt met (in)slapen? Dan moet ik je helaas teleurstellen en zeggen dat dit niet iets is om trots op te zijn. Dan zijn namelijk jouw bijnieren dusdanig uitgeput dat ze niet eens meer kunnen reageren op de cafeïne prikkel.

Wist je dat maar liefst 12 uur na het drinken van cafeïne nog 1/8e deel aanwezig is in je lijf?

Denk je nu; laat ik aan de cafeïnevrije sjizzel gaan!
Niet doen. Cafeïnevrije koffie heeft extra bewerkingen ondergaan. Er zijn bijvoorbeeld organisch-chemische oplosmiddelen aan te pas gekomen, zoals: gechloreerd koolstofwater. Dit betekent dat jouw lever nóg harder moet werken om deze koffie te ontgiften. Ook groene thee, die van nature cafeïne bevat, heeft dus een aantal extra bewerkingen ondergaan. Plus dat cafeïnevrije producten nooit helemaal cafeïnevrij zijn.

Vermijd ook oploskoffie. Hierin zijn hogere acrylamide gehalten (kankerverwekkende stof) gemeten dan in gewone koffie.

Wat is nog meer niet leuk aan koffie? De koffieboon. Tijdens het branden ontstaat ook hierbij de kankerverwekkende stof acrylamide. Kies daarom voor licht geroosterd.

Je zou nu denken dat koffie alleen maar slecht is. Nee hoor, koffie moet gewoon van goede kwaliteit zijn zodat je er ook écht iets aan hebt. En dan heeft het me toch wat voordelen!

De voordelen van goede kwaliteit koffie zijn namelijk

  • Stimuleert vetverwijdering.
  • Bevat antioxidanten en bioactieve stoffen.
  • Remt kankerstimulerende enzymen. Het activeert namelijk het hormoon leptine en de alvleesklier om de ontstekingsremmende spijsverteringsenzymen vrij te geven.
  • Verlaagt risico op hart- en vaatziekten.
  • Verlaagt risico op leverschade.
  • Beschermt tegen schade van alcohol.
  • Is een boost voor de aanmaak van beschermende enzymen (NNAMPT – NAD) op je hersenen en hersenontstekingen;
  • wat het risico op Dementie, ziekte van Alzheimer en Parkison verlaagt.
  • Verhoogt je focus, concentratie, geheugen en aandacht.

Wat is dan goede kwaliteit koffie?

  • Koffie met hoog gehalte chlorogeenzuren is goed. Dit zijn antioxidanten.
  • Groene (ongebrande) koffie is de beste keuze. Daarna Robusta-koffie en Rugular Roast-koffie.
  • Fijngemalen is beter dan grof gemalen koffie.

Tips bij het drinken van koffie 

  • Om je biologische klok / circadiaans ritme niet te verstoren is het belangrijk om pas na jouw opstartproces in de ochtend, doorgaans is dit 3 uur na het wakker worden, koffie te drinken. 
  • Drink niet meer dan 3 á 4 koppen per dag.
  • Drink geen koffie voor, bij of na de maaltijd. Geldt ook voor zwarte thee, groene thee, chocola en zelfs cafeïnevrije koffie. Dit omdat cafeïne zich bindt aan de gezonde mineralen die je net hebt gegeten. Deze binding zorgt ervoor dat de mineralen ongebruikt worden gescheiden. Super zonde dus.
  • Kardemom wordt weleens aan koffie toegevoegd om de negatieve werking van cafeïne tegen te gaan.
  • Drink koffie tot 14.00 uur. Ook dit heeft te maken met je biologische klok / circadiaans ritme. Je hormoonhuishouding verandert; cortisol neemt in de middag af om jou zachtjesaan klaar te maken voor jouw slaap. Drink je na 14.00 uur koffie dan werkt dat adrenaline verhogend (actiestand) en verstoor je jouw bioritme. 

Houdoe hè!