Wat je (ook) wil weten over ijsbaden

(Mij zul je niet snel treffen in een ijsbad, vandaar deze foto met water).

Het klopt dat zodra je een ijsbad uitkomt je lichaam de bloedvaten verwijdt om op te warmen. Dat dit zorgt voor een versnelde en betere bloedsomloop, meer zuurstof naar de huid en een snellere afvoer van afvalstoffen.

Het geeft energie. Je bent wakker en meer alert.

Bij het minst geringste temperatuurverschil zetten wij airco of verwarming aan. Ons lichaam wordt hierdoor niet meer uitgedaagd zichzelf te koelen of verwarmen. Een koude training en ook warmte training (sauna) biedt uitkomst om ons lichaam te (oer)prikkelen.

Om vergelijkbare prikkels te krijgen kun je ook een koude douche nemen, scheelt ook weer in de energierekening.

Wat je niet vaak hoort en omdat iedereen in een ijsbad lijkt te zitten (En hier ook vooral foto’s van moet delen want anders is het niet gebeurd), dus dan zal het wel goed zijn, is dat er een keerzijde zit aan dit soort extremen. 

Ken je de Titanic nog? Je brein is geprogrammeerd om gevaar te herkennen en heeft echt geen idee dat je aan een hippe koude training doet. Die denkt dat je op die Titanic zit, net tegen een ijsschots gevaren en zinkende bent. (Metaforisch).

Oftewel…

Stress! Paniek peeuw!!

Tuurlijk voel je je daarna héérlijk. Je brein denkt namelijk dat je die Titanic ramp hebt overleefd. Woohoo!! Let’s go let’s go!

Maar Tamaar, ijsbaden is toch goed voor je sympathicus?! Sympathicus is een moeilijk woord voor actiestand = stress. Parasympathicus is een moeilijk woord voor ruststand = ontspanning.

De gemiddelde Nederlander krijgt dagelijks al meer dan genoeg stress. Ga je ijsbaden, of iets anders extreem, bijvoorbeeld Intermittend fasting of HIIT (High Intensity Interval Training) dan krijg je stress op een systeem dat al stress heeft. Op termijn zorgt dit écht voor gedoe in je lijf.

Een ijsbad werkt averechts op je metabolisme (stofwisseling). Dit komt omdat kou een enzym (SCD1) aanmaakt die ervoor zorgt dat jouw lichaamsvet wordt omgezet in onverzadigde vetzuren (die heb je wel nodig maar krijgen we al meer dan genoeg binnen). Dit zorgt weer voor oxidatieve stress (teveel vrije radicalen) en vertraagt jouw metabolisme, oftewel stofwisseling. En dus verbrand je minder calorieën. Dit is een cirkel waar je niet in wil zitten, lijkt me.

Dan is er ook nog het gegeven dat wij mensen een steeds lagere lichaamstemperatuur hebben, iets wat géén goede ontwikkeling is. We hebben juist warmte nodig. ‘s Avonds een lekker warm bad met Epson zout, bijvoorbeeld. De warmte zorgt voor aanmaak van serotonine (gelukshormoon), dat weer zorgt voor aanmaak van melatonine (slaaphormoon). Dit geeft rust en ontspanning en een fijne nachtrust (parasymathicus). Hierdoor herstel je beter van stress die je gedurende de dag hebt opgebouwd.

Een sauna is pas écht helend. Ga daarin. Helemaal als je net daarvoor in een ijsbad zat.

En deze is voor alle vrouwen, mocht je toch eigenwijs in een ijsbad zitten: hou rekening met je cyclus. Op sommige momenten tijdens je fase is het echt not done om je lichaam zo te overprikkelen. 

Maar Tamaar, ik heb zo’n ijsbad écht nodig! Is dat zo? Of maak je jezelf dat wijs? Net zoals je jezelf wijsmaakt dat je perse koffie nodig hebt omdat je anders de dag niet doorkomt? Voor mij is dit hetzelfde als zeggen dat je een lijntje coke nodig hebt. Wat ik wil zeggen is, het feit dat je dus écht of perse iets nodig hebt zou je al aan het denken moeten zetten. Het leven is een stuk leuker wanneer je niet écht of perse iets nodig hebt. 

Je hoeft geen extreme dingen te doen om gezond te zijn. Maak het leven juist meer simpel!

En doe dit stap voor stap op jouw tempo, jouw manier.

Eet gezond
Beweeg
Pak zonlicht
Ga aarden
Slaap (of dat nou meer of minder is dan het gemiddelde; luister naar wat jouw lijf nodig heeft)
Adem door je neus
Knuffel
Lach
Heb lief
Kijk naar wat je wél hebt/kunt
Ontdek het nut van nietsdoen

Sta in verbinding met jezelf en anderen
En de allerbelangrijkste: luister naar jouw lijf, die weet wat je nodig hebt. 

Ga pas ijsbaden als je heel gezond bent, zeg maar; al bovenstaande punten lange tijd toepast. Pak dan een ijsbad, in de ochtend en met mate.

“De toekomst is het verleden”

Houdoe hè!