Wat je wil weten over ademhaling

Wat is een goede ademhaling?

Om dit direct te verklappen: een goede ademhaling gaat door de neus.
Is rustig, gelijkmatig, gaat vanzelf en hoor je vrijwel niet. Dit zorgt voor meer energie. En helpt je immuunsysteem.

Voordelen van neusademhaling

  • je ruikt geuren
  • voorkomt een verstopte neus
  • er komt warme en vochtige lucht naar binnen wat beter is voor de longen
  • filtert pollen en stoffen waardoor je minder kans hebt op infecties van de luchtwegen
  • vermindert of voorkomt snurken en zelfs slaapapneu
  • zorgt voor juist energiebalans
  • beter voor je gebit
  • activeert buikademhaling
  • werkt vocht afdrijvend (lymfe) omdat het middenrif aan de slag gaat
  • stikstofoxide wordt aangemaakt wat ontstekingsremmend werkt
  • alle buizen gaan open. Denk aan aderen, darmen, alles wat een buis is
  • niet teveel CO2 (koolstofdioxide) verlies
  • je gaat automatisch rustiger ademhalen wat je helpt te ontspannen

Als je uitademt door de mond verlies je teveel CO2 (koolstofdioxide). Je mond is tenslotte groter dan je neus. Daardoor wordt er minder zuurstof afgegeven aan je cellen. Dit leidt tot een energielek. Je spieren verzuren eerder. Bij verzuring worden calcium en magnesium onttrokken uit de cellen en botten om ervoor te zorgen dat het inwendige stelsel hersteld wordt, zodat het bloed de pH-waarde die het nodig heeft weer bereikt. Het is dus een vervolgreactie op de verzuring. Bij langdurige verzuring kan bijvoorbeeld artrose of reuma ontstaan.
Ook kunnen verschillende klachten ontstaan door vaatvernauwing. Gerelateerde klachten zijn: benauwdheid, druk op de borst, een opgejaagd gevoel, hartkloppingen, tintelingen in vingers, voeten of mond, veel zweten, verhoogde bloeddruk, duizeligheid, prikkelbaarheid en verwardheid. Uiteindelijk kan dit onder andere leiden tot lever- long- en nieraandoeningen. Slaapapneu, diabetes en hartaandoeningen worden in verband gebracht met een mondademhaling.
Bij een neusademhaling blijft er dus meer CO2 (koolstofdioxide) in je lichaam. Waardoor al je buizen meer openstaan. Daar heeft je hele lichaam baat bij.

Een neusademhaling gaat verder je lichaam in, naar je buik. Hierdoor doet je middenrif ook mee. Alles komt hierdoor letterlijk ruimer open te staan. Dit is ook beter voor je vochthuishouding (vocht afdrijvend) omdat je lymfestelsel beter werkt. En je darmen worden blij van deze beweging, daardoor komen zij ook in beweging.

Een neusademhaling is beter voor je gebit. De zuurgraad blijft juist. Hierdoor krijg je geen droge mond en dit verkleint de kans op ontstekingen en gaatjes. Een droge mond werkt een slechte adem in de hand.

Nog een mooi feitje over de neusademhaling is dat deze zorgt voor de juiste energiebalans. Dit is zo geregeld dat we automatisch (!) afwisselend door het linkerneusgat en dan weer door het rechterneusgat ademen. Ademen door het rechterneusgat versnelt de bloedsomloop, stijgt de bloeddruk en de hormonen cortisol (dit is niet alleen slecht want is ook ontstekingsremmend en brengt adrenaline weer naar beneden) en adrenaline (zorgt ervoor dat je kunt vechten of vluchten). Ademen door het linkerneusgat zorgt voor ontspanning, daling van temperatuur en bloeddruk. Deze wisselende neusademhaling zorgt voor balans en harmonie in het hele zenuwstelsel en de hersenen.

Tip: om te testen of je een goede neusademhaling hebt kun je je mond gedurende een bepaalde tijd afplakken met huidtape.
Wordt je ’s ochtends wakker met dorst, droge lippen, dan zou je ’s nachts je mond kunnen afplakken om dit tegen te gaan.

Onder de noemer: één maat past niemand, wil ik meegeven dat er ook mensen zijn van nature een mondademhaling hebben.

“The nose is for breathing the mouth is for eating”