Innerlijk kind, wie is dat? (2-3)
Deel 1 eindigde met de vraag hoe het met jouw innerlijk kind gaat. In deel 3 zal ik je tips geven hoe je meer zelfliefde toepast. In dit deel borduur ik verder op het innerlijk kind.
Maar Tamaar, wie is je innerlijk kind eigenlijk?
Je innerlijk kind is jij in jonge jaren, ongeveer tot 7 jaar. Dit kind heeft trauma, klein of groot en zit in jouw onbewuste brein. Ook creativiteit, het clown zijn is onderdeel van jouw innerlijk kind. Als volwassene wordt je geacht volwassen te zijn en verdwijnt de clown op de achtergrond. En daarmee dus jouw innerlijk kind, grotendeels.
We hebben allemaal een coping mechanisme. Zeg maar; je reactie op hoe je omgaat met stress en problemen. Deze is ontstaan vanuit je kind zijn, daar waar je wieg staat, je ouders, opvoeding, broers/zussen enzovoorts. Het is niet zo dat nu je volwassen bent je innerlijk kind er niet meer is. Hij of zij is bij jou. Je hele leven lang. Onderdeel van jouw coping mechanisme. En dus onderdeel van hoe je reageert.
We hebben allemaal trauma’s. Groot of klein. Zelfs al was je jeugd de meest rooskleurige die er bestaat, dan nóg heb je dingen meegemaakt die maken tot wie je nu bent. Dit en ook het type mens dat je bent zorgen ervoor dat de manier waarop je reageert, dit jouw manier is.
Er zijn mensen die niet of niet makkelijk bij hun innerlijk kind komen. Totaal geen herinnering. Er liever van wegblijven. Geblokkeerd door trauma, klein of groot, bewust of onbewust. Uit zelfbescherming.
Maar Tamaar, dit is toch kei pijnlijk?
Ja, kan. En wil je ervan wegblijven? Prima. Is ook oké. Weet wel dat je ooit ergens in je leven op een punt komt dat je er tegenaan loopt. En dit vaker zal doen. Er is een tijd en een plaats voor alles. Nu is het misschien nog niet die tijd of plaats voor jou. Echt, dat is oké.
Je hoeft het niet alleen te doen
Wil je er naartoe, maar weet je niet hoe? Er zijn coaches/therapeuten die jou in verbinding brengen met jouw innerlijk kind. Je gaat aan de slag met trauma en emoties die je als kind hebt ervaren. Deze leer je voelen, erkennen en verwerken. Helen. Belemmerende gedachten en overtuigingen pak je aan. Jezelf als het ware heropvoeden. Dat wat je vroeger graag had geleerd maar niet hebt gekregen. Wat je als kind miste en nu nog. Veel mensen hebben niet door dat hun verleden in de weg staat in het heden. Werken aan en vooral met je innerlijk kind kan iedereen gebruiken.
Werken aan zelfliefde is laagdrempeliger. Je kunt met innerlijk kind werk én met zelfliefde aan de slag gaan, of met één van de twee, de volgorde hierin maakt niet uit. Er is geen goed of fout. Het is jouw pad. Jij bepaalt.
Contact maken met je innerlijk kind
Je kunt je innerlijk kind gewoon ’s vragen hoe het is, wat hem of haar bezig houdt, wat hij of zij nodig heeft. Je rechter hersenhelft staat voor creativiteit, emotionele uiting. Ga meer dingen doen waarbij je deze hersenhelft aanspreekt. Omdat het kind in jou zo communiceert. Die zit niet in de linker hersenhelft, waar het serieus, kritisch en logisch aan het denken is. Ga kleuren, tekenen, puzzelen, schrijven, wandelen, sporten. Doe iets wat je vroeger graag deed.
Dansen, deed ik. Als klein meisje op de bar, ik droeg nog luiers volgens mij. M’n ouders namen me overal mee naartoe. En later moest de familie er op verjaardagen aan geloven dat de stoelen aan de kant gingen want ik kwam “op” Madonna dansen. Dansen doe ik nog graag. Was ik vergeten. Je weet wel, bezig met grote mensen dingen.
Als volwassene wil je gezien en gehoord worden. Jouw innerlijk kind wil dit ook!
Houdoe hè!